9:22 AM
Ce stie Google despre tine...
Ce stie despre fiecare dintre utilizatorii care folosesc zilnic aceasta interfata? Se pare ca aproape tot.

Jurnalistul Tom Gara de la Wall Street Journal propune un exercitiu de gandire.

Imaginati-va ca undeva exista o lista care contine fiecare pagina de Internet pe care ati vizitat-o in ultimii cinci ani. De asemenea, aceasta lista contine toate lucrurile pe care le-ati cautat pe Google, fiecare harta accesata pe Google Maps, fiecare e-mail pe care l-ati trimis, fiecare conversatie avuta pe chat, fiecare videoclip urmarit pe YouTube. In dreptul fiecarei intrari este afisata ora la care a avut loc actiunea respectiva.

Acum, imaginati-va ca aceasta lista poate fi gasita cu usurinta pe un site la care are acces oricine. Imaginati-va modul in care un hacker, care poate accesa aceasta lista, poate folosi toate aceste informatii impotriva voastra.

Acest lucru este posibil pentru ca Google nu retine doar modul in care sunt folosite serviciile sale, ci si fiecare site vizitat. O lista cu toate actiunile facute pe Internet in timpul folosirii serviciului Gmail sau al oricarui alt serviciu oferit de compania americana exista pe Google.com/Dashboard.

In cazul jurnalistului Wall Street Journal, utilizator Gmail din 2004, Google a stocat 64.019 de cautari si 134.966 de conversatii gmail. Compania de Internet i-a identificat insa gresit domiciliul, in sudul Australiei, pe baza unui telefon cu sistemul de operare Android mai vechi, pe care jurnalistul i l-a dat mamei sale, care locuieste in Australia.

Sunt necesare cateva precizari. Astfel, datele pot fi colectate doar daca sunteti logati pe unul dintre serviciile oferite de Google. De asemenea, Google ofera posibilitatea anularii acestei optiuni de arhivare sau stergerii datelor arhivate.

Totodata, accesul la aceste informatii se face doar pe baza de parola. Insa odata ce treci de aceasta etapa, totul este disponibil.

Iar riscurile accesarii unor informatii confidentiale de catre persoane rau intentionate sunt mari, pornind de la posibilitatea de santaj digital, pana la furtul de identitate.
Vizualizări: 357 | Adăugat de: Andrei | Rating: 0.0/0